Nébihoktatás

Matek nagydolgozat helyett Nagy Vásárcsarnok

A Nébih a Belső-Pesti Tankerülettel közös mintaprogramot indított 2022 szeptemberében, amely keretében a tankerülethez tartozó 4 oktatási intézményben kiemelt figyelmet fordítanak az élelmiszerbiztonság és élelmiszerpazarlás témákra a pedagógiai programban ebben a tanévben.

Az első félév programjait bemutató cikksorozatban elsőként a Budapest V. Kerületi Váci Utcai Ének-zenei Általános Iskola számol be élményeiről.

A Budapest V. Kerületi Váci Utcai Ének-zenei Általános iskola mintegy 130 diákja rendhagyó ökonap alkalmával a Vámház körúti Nagy Vásárcsarnokba látogatott egy kis aktív tanulásra.

A Nébih Maradék nélkül programja újra fókuszba került az ökoiskola témahete után is. Ez alkalommal egy rendhagyó terepgyakorlatot szerveztek, melynek célja az aszály miatt megemelkedett élelmiszerárak vizsgálata, a pazarlás „beárazása”, a tudatos vásárlás elsajátítása és a vásárlói vélemények megismerése volt. A gyerekek 4-5 fős csoportokban gyűjtötték össze a kiválasztott élelmiszerek átlagos piaci árát. A banán kivételével kizárólag hazánkban termelt és előállított termékeket kellett vizsgálniuk, majd interjút készíteni eladókkal és vásárlókkal. A jó hangulatú terepmunka után matek órán grafikonon ábrázolták az összehasonlító elemzés eredményét, majd természetismeret órán levonták a következtetéseket is. A konklúzió megdöbbentő: ha egy család 2022-ben ugyanazt az élelmiszer pazarlást folytatta, mint 2021-ben, akkor forintban legalább kétszer annyit „dobott ki”, mint egy évvel korábban. A Vácisok ezt már tudják. Vajon mások is?

Az élelmiszerpazarlással kapcsolatos edukációnak fontos része, hogy a gyerekek megértsék, hogy mennyit is érnek az alapanyagok. Az élménypedagógiai elemek beépítésével különösen eredményesek ezek a törekvések. Egy ilyen nem mindennapi terepgyakorlatok során sok új információra tehetnek szert a tanulók, amellett, hogy a különböző tantárgyak összekapcsolásával még inkább elmélyül a megszerzett tudás.

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogadom Tovább