Nébihoktatás

Nagy sikert arattak a Nébih oktatási anyagai

Beszámoló a Nébih mintaprogramjához csatlakozó Józsefvárosi EGYMI 2022. évi tevékenységéről

A Nébih a Belső-Pesti Tankerülettel közös mintaprogramot indított 2022 szeptemberében, amely keretében a tankerülethez tartozó 4 oktatási intézményben kiemelt figyelmet fordítanak az élelmiszerbiztonság és élelmiszerpazarlás témákra a pedagógiai programban ebben a tanévben.

Az első félév programjait bemutató cikksorozatban másodikként a Józsefvárosi Egységes Módszertani Intézet és Általános Iskola számol be élményeiről.

Intézményünkben a Józsefvárosi EGYMI-ben a korábbi években is sokat foglalkoztunk a fenntarthatóság témájával.

Az idei tanévben azonban iskolánk munkatervében már kiemelt feladatként is megjelent a fenntarthatóság intézményi keretek között történő megvalósítása.

2022 szeptemberében részt vettünk kollégáimmal a Nébih által szervezett projektmegbeszélésen, amely által újabb lehetőségeket ismertünk meg a témával kapcsolatban és sok új közös tervünk született. A kiadványok és az online felületen található oktatási segédanyagok megismerését követően elhatároztuk, hogy a Nébih oktatási oldalán található tartalmakat kipróbáljuk és az ezzel kapcsolatos tapasztalatainkat megfogalmazzuk.

Ennek megfelelően iskolánkban az éves munkaterv mentén minden hónapban egy-egy újabb fenntarthatósági témát dolgozunk fel. Ilyen téma többek között: étkezés, energia, vásárlás, de az iskolai ünnepeinket (karácsony, farsang) is a fenntarthatóság jegyében szervezzük már.

A kollégák a maguk által tartott foglalkozásokba építik be ezeket a témákat. Így lehetővé válik, hogy ne csak tanórai keretek között, hanem minden más iskolai tevékenységben is megjelenjen az adott téma. Így például napközis, kézműves vagy éppen mozgásos tevékenységek során is.

2022 októberében a kézmosás világnapja alkalmából kiemelt téma volt iskolánkban a megfelelő kézhigiéné elérése. A Nébih oldalán található szemléletes oktatási anyagok nagy segítségünkre voltak ebben.

2022 decemberében megkaptuk a Nébih által készített oktatási segédanyagok nyomtatott változatát is. A kiadványokat az elmúlt hónapok során kipróbáltuk. A kollégák munkáját ezek a kiadványok nagyban segítették és azt tapasztaltuk, hogy nagy népszerűségre tettek szert a gyerekek körében is. A kisebbek kedvence a Mese habbal szülinappal c. mesekönyv lett, a nagyobbak pedig szívesen foglalkoznak a különböző feladatlapokban található tartalmakkal.

2022 decemberében csatlakoztunk a Nébih és a Belső-Pesti Tankerület által közösen létrehozásra kerülő recepteskönyv készítéséhez. Iskolánk tankonyhájában, a gyerekek maguk készítették el az osztályuk által kiválasztott recepteket. Már a receptek kiválasztásánál és az elkészítés során is mindvégig szempont volt a fenntarthatóság figyelembevétele, az élelmiszerpazarlás elkerülése, a tudatos vásárlás megvalósítása és a megfelelő élelmiszerbiztonság betartása. A Nébih kiadványok ebben is segítségünkre voltak, mivel mind az online felületen mind a nyomtatott kiadványokban nagyon sok segítséget kaphattak ahhoz a pedagógusok, hogy a témát megfelelően előkészítsék és tudatosan alkalmazzák a közös sütés-főzés során.

A tanév második felében is folytatjuk a fenntarthatósághoz kapcsolható témakörök feldolgozását, így terítékre kerül majd a tudatos vásárlás, közlekedés, öltözködés témája. Az ezekhez a témákhoz kapcsolható Nébih kiadványokat szeretnénk a továbbiakban is kipróbálni és a tapasztalatokat folyamatosan gyűjteni.

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogadom Tovább