Nébihoktatás

Ismerd meg! Maradék nélkül programunkat

Ismerd meg! sorozatunkban röviden bemutatjuk a Nébih oktatási csomagjait, ha szeretnétek minél többet megtudni honlapunkon elérhető ismeretterjesztő kiadványainkról, prezentációinkról, online elérhető foglalkozásainkról, tarts velünk és fedezd fel a Nébih Oktatás Programját!

A világszerte megtermelt élelmiszerek harmada kárba vész. Európában a veszteségek legnagyobb része a háztartásokra vezethető vissza. Az élelmiszerhulladék keletkezésének oka legtöbbször a figyelmetlenségből és a tudáshiányból eredő rossz gyakorlatok. Ennek eredményeképp egy átlagos magyar fogyasztó évi 65 kg élelmiszerhulladékot állít elő, amelynek több mint fele megelőzhető lenne. De hogyan? Erről szól a Nébih „Maradék nélkül” programja.

A kiadvány: Az élelmiszerpazarlással minden ember találkozik, gyakran mégsem tudják mekkora kárt okozhat egy-egy kenyérszelet a szemetesben. Nemcsak környezetünkre van káros hatással az eldobott élelmiszer, de rengeteg munkát és energiát is elpocsékolunk, ha nem figyelünk az élelmiszerpazarlás elkerülésére. A Maradék nélkül ismeretterjesztő kiadványa az élelmiszerhulladékok világába kalauzolja el az olvasót, a hat fejezetre épülő füzetben részletesen leírásra került, hogy mi az élelmiszerhulladék, mely szektorokban, milyen módon keletkeznek, illetve milyen módszerekkel előzhető meg a keletkezésük. A kiadvány olyan alapfogalmakat is megismertet a tanulókkal, mint a fogyaszthatósági- és minőségmegőrzési idő, vagy az elkerülhető és nem elkerülhető élelmiszerhulladék. Az ismeretterjesztő kiadvány a felső tagozatos tanulóknak készült, tartalma beépíthető megannyi tanóra menetébe. A kiadvány végén egy rövid összefoglaló segíti a legfontosabb információk átismétlését.

Munkafüzet: A Maradék nélkül munkafüzet az ismeretterjesztő kiadvány fejezeteire épülő felső tagozatos tanulóknak szánt feladatokat rejti. A leckék akár önállóan is feldolgozhatók, mivel a füzet végén minden feladat megoldása is felvezetésre került.

Tanári kézikönyv: A pedagógusok munkáját egy bővített tanári kézikönyvvel segítjük. A nekik szánt kiadványban részletes magyarázatokat találhat az oktató, amely segíti az élelmiszerpazarlás témakörét jobban megismerni. A kiadványban feltüntettük a felhasznált forrásokat, amelyek további segítséget nyújthatnak a pedagógusok részére.

Tanóra: A tananyag feldolgozását tovább könnyíti, hogy egy minta foglalkozást is feltöltöttünk honlapunkra. Ez bemutatja, hogy miként érdemes felhasználni ismeretterjesztő kiadványunkat, és vezetheti a pedagógust az önálló felkészüléshez. A videó önmagában is megállja a helyét, így akár levetítésre is kerülhet az osztályokban.

Prezentációk: A kiadvány fejezeteire épülő prezentációk szabadon szerkeszthető módon kerültek feltöltésre. Minden előadás jegyzetekkel lett ellátva, így minden információt tartalmaz a további felhasználásra. Honlapunkon 6 előadás a kiadvány fejezeteit dolgozza fel, míg az összefoglaló előadás vegyesen tartalmazza a legfontosabb tudnivalókat a Maradék nélkül tananyaggal kapcsolatban, valamint egy játékos kvízt is magába foglal, amellyel a megtanult ismereteket alkalmazhatják a tanulók.

Animációs videók: A Maradék nélkül csomag egyik legizgalmasabb elemei a kiadvány fejezeteire épülő animációs videók. A hat darab pár perces kisfilm segíti a gyerekeknek a tananyag megértését, fesztelen nyelvezete és színes képi világa könnyedén magával ragadja a nézőt. A videók alkalmasak az otthoni önálló feldolgozásra, valamint az iskolai csoportos felhasználásra is.

A Maradék nélkül élelmiszerhulladékok világát bemutató ismeretterjesztő csomagja egyedülálló betekintést nyújt gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt az élelmiszerhulladákok világába. Az élelmiszerpazarlás elkerüléséről rengeteg érdekességet és praktikát olvashat még a maradeknelkul.hu oldalon. A program az Európai Unió LIFE programjának pénzügyi hozzájárulásával valósul meg.

Ismerd meg! sorozatunk további részei:

Ez is érdekes lehet:

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogadom Tovább