Az ételkészítést úgy tervezzük meg, hogy a hozzávalókat és az elkészült ételeket is biztonságosan tudjuk tárolni.
A húsvét klasszikus étele a füstölt-főtt sonka. A sonka tárolása attól függ, milyet vásároltunk. A hagyományos, nyers füstölt sonkát főzésig hűvös, szellős helyen kell tárolni, nem kell, és nem is javasolt hűtőszekrénybe tenni. A nyers sonkát alaposan, lassú tűzön kell főzni, általában annyi órán át, ahány kg-os. Az alapos főzés biztonságossá is teszi, elpusztítja az esetleges baktériumokat. Főzés után azonban már hűtve kell tárolni.
A főtt, füstölt sonka jellegű készítményeket (pl. kötözött sonka, gépsonka) fogyasztás előtt nem kell megfőznünk, azonban hűtőszekrényben kell tárolni.
Az egyéb húsvéti finomságok alapanyagait az előírt hőmérsékleten és körülmények között tároljuk. A romlandó ételt, nyersanyagot mindig hűteni kell (0-5 °C közötti hőmérsékleten).
A nyers húst az összes többi élelmiszertől elkülönítve, a hűtőszekrény alsó polcán tároljuk, és ügyeljünk arra, hogy ne érintkezzen más élelmiszerekkel. A nyers húson veszélyes baktériumok lehetnek.
Nyers hús szeleteléséhez használjunk külön vágódeszkát és kést. A nyers hús előkészítése után alaposan mossuk meg a kezünket, majd mosogassuk el a nyers hússal érintkezett eszközöket (vágódeszka, kés), csak utána foglalkozzon más ételféleséggel!
A felhasznált zöldségeket és gyümölcsöket alaposan mossuk meg.
A tojásos, húsos ételeket alaposan süssük-főzzük meg, hogy a belsejük is elég forró legyen (+75 °C felett), amelyet ételhőmérővel, maghőmérővel is ellenőrizhetünk.
A maradék ételt is át kell forrósítani fogyasztás előtt, nem elég csak meglangyosítani azokat, a forralás ugyanis elpusztítja a baktériumokat.
A megmaradt ételt minél hamarabb hűtse le és tegye hűtőbe.
Romlandó ételt, habos süteményt 2 óránál tovább ne tároljuk szobahőmérsékleten. A baktériumok langyos helyen gyorsan szaporodnak.
Ne felejtsünk el kezet mosni munkakezdés előtt és közben is szappannal és vízzel, majd a kezünk szárazra törléséről se feledkezzünk meg tiszta törölközővel vagy papírtörlővel. Ez ugyanolyan fontos lépés, mint maga a kézmosás.