Nébihoktatás

Óriás Maradék nélkül előadás Debrecenben

Debrecenben már hagyomány, hogy a Föld napja alkalmából nagyszabású környezetvédelmi és edukációs programot szerveznek általános- és középiskolásoknak számára. A szervezők – a Hajdú-Bihar Megyei Élelmiszermentő Egyesület és a Kis Virtuózok Alapítvány – idén is meghívták a Maradék nélkül programot, így az élelmiszerpazarlás megelőzése is helyet kapott a témák között. A Kölcsey Központban megrendezett esemény nem mindennapi élményt nyújtott a közel 2000 tanuló számára, ugyanis a fenntarthatósággal foglalkozó előadásokat a Virtuózok zenés műsora színesítette.

Debrecen számára kiemelten fontos a fenntarthatóság, amely a kiterjed az oktatási-nevelési területre is, számos intézmény rendelkezik ökoiskola címmel. E törekvés eredményeit mi is megtapasztalhattuk, a programon résztvevő gyerekek tájékozottak és érdeklődők voltak, emellett nagy örömmel válaszoltak a témával kapcsolatos kérdéseinkre. 

Az előadásra érkezőket standunknál izgalmas, edukatív játékokkal vártuk. A lelkes diáksereg tudását élelmiszerhulladékokkal kapcsolatos kérdésekkel tettük próbára. Emellett gilisztasimogatóval is készültünk, ahol az érdeklődők megnézhették, hogyan alakítják át a giliszták a konyhai hulladékot értékes humusszá. Egy kártyajáték segítségével azt is megtanulhatták, hogy mely élelmiszerekhulladékok komposztálhatók, és melyek nem. Természetesen a helyesen megválaszolt kérdésekért jutalom járt.

Számunkra is különleges élmény volt, hogy a Virtuózok játéka színesítette az előadásokat. A jó hangulatú rendezvény során a gyerekek lelkesedése és figyelme sem lankadt. Előadásunk elején lelkesen kántálták velünk a programunk nevét: Maradék nélkül. 

A Maradék nélkül rövid ismertető előadásában bemutattuk, hogy miért olyan nagy probléma az élelmiszerpazarlás, majd a megelőzési lehetőségeket is csokorba szedtük. Azt gondoltuk, kihívást jelent majd, hogy ennyi diák figyelmét kell fenntartanunk, de az előadás interaktív részeihez a gyerekek lelkesen csatlakoztak, kérdéseinkre kórusban válaszoltak.

Köszönjük szépen a meghívást, és nagyon örülünk, hogy veletek tölthettük ezt a napot, játékosan tanulva az élelmiszerpazarlásról!

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogadom Tovább