Nébihoktatás

Maradék nélkül foglalkozások a Tópark Általános Iskolában

Május elején ellátogattunk a Tópark Általános Iskola alsós diákjaihoz Biatorbágyra. A foglalkozások
során az élelmiszerhulladékokkal kapcsolatos általános kérdésekkel ismerkedtek meg a gyerekek,
amire rendkívül fogékonyak és kíváncsiak voltak.


Az előadás kezdetén megismerkedtünk az alapfogalmakkal és interaktív módon megtanultuk az
élelmiszerhulladékok csoportosítását. Az első pillanattól kezdve rengeteg kérdés érkezett a diákoktól.
Nagyon kíváncsiak voltak a mikrobákra, amelyek az élelmiszerek romlását okozzák. Záporoztak a
kérdések az élelmiszercsomagolás fenntarthatósági szerepe és a lejárati idő kapcsán is. A foglalkozás
során megvizsgáltunk egy tejföl és egy csokoládé csomagolást, megnéztük a hasonlóságokat és a
különbségeket is. Külön kitértünk a lejárati idő leolvasására, és a minőségmegőrzési és a
fogyaszthatósági idő különbségére.


Égető témának bizonyult az iskolai menzán megmaradt ételek kérdése. A gyerekek megosztották
velünk, hogy sokszor marad a tányéron étel. Ezt sajnos élelmiszerbiztonsági okok miatt ki kell dobni.
Megbeszéltük, hogy jó ötlet lehet, ha először csak kóstolóadagot kérnek, ha bizonytalanok, hogy
ízleni fog-e az étel. Ha pedig kevésbé éhesek, fél adaggal érdemes kezdeni, repetázni pedig tudnak
később is. Felvezettük, hogy készítsenek kreatív plakátokat az élelmiszerpazarlásról, és tegyék ki az
étkezőben, hogy emlékezzenek a foglalkozáson elhangzottakra.


Nagyon jó élmény volt a Tópark Általános Iskola diákjaival tölteni ezt a májusi délelőttöt. A
lelkesedésük, az értékes meglátásaik a témában minket is feltöltött energiával.
Köszönjük szépen a meghívást!

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogadom Tovább