Nébihoktatás

Jászsági móka: beszélgetés az élelmiszerpazarlásról Jászapátin

Május 12-én a Jászapáti Általános és Alapfokú Művészeti Iskola 3-4. évfolyamát látogattuk meg, ahol több mint 130 lelkes gyerek hallgatta meg az élelmiszerpazarlás elkerülésével foglalkozó előadásunkat.

Az iskola tanítói meleg szívvel vártak ránk a borongós péntek reggelen, velük együtt a sok vidám gyerek hamar elfeledtette velünk, hogy szürke, esős időjárásban érkeztünk.

Három foglalkozást tartottunk délelőtt, hogy a 3. és 4. évfolyam minden diákja részt vehessen előadásunkon. Az órákat az élelmiszerhulladékok megismerésével kezdtük, amivel hamar ráhangolódtak a tanulók a témára. Bemutattuk, milyen hétköznapi esetek során keletkezik élelmiszehulladék otthonunkban – sokaknak ismerős volt a hátizsákban felejtett deformált szendvics példája.

Számokban is bemutattuk a pazarlás mennyiségét, a legnagyobb meglepetést mégsem az okozta, hogy Jászapáti lakossága 60 éven keresztül jól lakna a Magyarországon egy év alatt elpazarolt élelmiszer mennyiségével, hanem a pénzben kifejezett érteke az eldobott élelmiszernek. Évente ugyanis fejenként akár 60 ezer forintot is meg lehetne spórolni. Ebből a pénzből a gyerekek játékokat vennének, vagy a kisállatukra, családukra költenék a megtakarítást.

A foglalkozások végét egy játékos kérdezz-felelek játékkal fejeztük be, ahol a diákok megmutathatták mit tanultak aznap. Végül a gyerekek mindhárom órát egy mondattal zárták le, amelyet otthon is sokan elmeséltek még délután: „Ma megtanultuk, hogy miért nem szabad élelmiszert pazarolni.”

Köszönjük a felkérést és a lelkes részvételt!

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogadom Tovább