Nébihoktatás

Fenntarthatóság és élelmiszerbiztonság

Egyre tudatosabban vásárolunk, fontosnak tartjuk a környezet védelmét, így a fenntarthatóság szerepe egyre nagyobb teret nyer az élelmiszer választásaink során is. Ezzel párhuzamosan viszont hajlamosak vagyunk elfeledkezni az élelmiszerbiztonsági szempontokról. Hetekig tároljuk az útravalóra kapott finomságokat a hűtőben, mert túl sokat pakolt részünkre nagymamánk, édesanyánk és nincs szívünk kidobni, levágjuk a penészes részt a sajtról, mert a többi része még jó lehet és megannyi példát sorolhatnánk még. Ismerősen hangzik?

Sokszor sajnos fenntarthatósági, anyagi vagy kényelmi megfontolások miatt nem figyelünk eléggé az élelmiszerbiztonsági kockázatokra. Pedig étel okozta megbetegedéstől komoly problémáink is lehetnek.

A fenntartható fogyasztás egyik fő pillére az élelmiszerhulladékok csökkentése. Erre számos praktikát tudunk alkalmazni otthonunkban is, amelynek kulcsa a megelőzés. Viszont sosem szabad elfelednünk, hogy az élelmiszerbiztonság mindig előrébb sorolandó az élelmiszerpazarlás elkerülésénél. Hogy mire is gondolunk? Hallottál például a banánhéj bacon trendről?

A banán bacon ötlete, hogy a banánhéjat különböző fűszerekkel megsütjük, így a „lehető legteljesebben” felhasználjuk a gyümölcsöt és minimalizáljuk az élelmiszerhulladék mennyiségét. Ez forradalminak tűnhet, azonban a banánhéj olyan gomba- és növényvédőszer maradványokat tartalmazhat, amelyek a sütés során nem bomlanak el, ezek elfogyasztása pedig élelmiszerbiztonsági kockázattal járnak.

Ötletek ide vagy oda, a banán sajnos a leggyakrabban kidobott gyümölcs a nem megfelelő tárolás miatt: a banán azon kivételek közé tartozik, amelyet nem érdemes hűtőben tárolni, ugyanis így gyorsabban megbarnul. Sokszor egyszerű változtatásokkal és odafigyeléssel többet tehetünk az élelmiszerhulladékok csökkentésének érdekében.

Adunk pár ötletet, hogy hogyan tudsz odafigyelni az élelmiszerhulladék csökkentésére úgy, hogy az ne menjen a saját és családod egészségének rovására. Még több tanácsod a maraeknelkul.hu oldalon találhatsz!

forrás:
https://www.mdpi.com/2304-8158/11/21/3520

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogadom Tovább