Nébihoktatás

Lepontoznak, ha nem mosol kezet

A SafeConsume nemzetközi projekt keretében – amelynek célja az élelmiszer-eredetű megbetegedések számának csökkentése a háztartásokban — egy olyan online főzős játékot fejlesztettek, aminek segítségével tesztelhetjük az élelmiszerbiztonsági ismereteinket és új jó gyakorlatokat is tanulhatunk.

A játék ötletének alapja, hogy már egy rövid, 2 perces videó megnézése segít tudatosítani az élelmiszerbiztonsági kockázatokat és megérteni hogyan kerülhetők el az élelmiszer-eredetű megbetegedések.

Azonban az, hogy megnézünk egy rövid videót, még nem változtatja meg a konyhai gyakorlatainkat. A főzés annyira rutinszerű, hogy sokszor nem tudatosan végzünk dolgokat, például megmossuk a nyers csirkehúst, ami nem indokolt és élelmiszerbiztonsági szempontból sem javasolt.

Online játékok segítségével viszont könnyebben és játékosan begyakorolhatunk jó gyakorlatokat. Ezt bizonyítja a több, mint 1000 fős tanulmány keretében végzett tesztelés is.

A kutatásban első körben kérdőív segítségével felmérték a főzési és élelmiszer higiéniai szokásokat és azt, hogy mit gondolnak a résztvevők néhány élelmiszerbiztonsági „mítoszról”. Ezt követően a kontroll csoport kivételével a résztvevők megnéztek egy rövid, 2 perces videót olyan témákban, mint: konyhai higiénia, zöldségek-gyümölcsök megmosása és a nyers húsok megmosásának elkerülése.

A videó megnézését követően kezdődött a játék. A játékban 4 különböző ételt kell elkészíteni, recept alapján. Minden egyes étel után a résztvevők visszajelzést kapnak arról, hogyan teljesítettek élelmiszerbiztonsági szempontból.

A kutatók nyomonkövették a résztvevőket és az derült ki, hogy azok a résztvevők, akik megnézték a videókat és játszottak a játékkal, azok sokkal tudatosabbá váltak az élelmiszerbiztonsági kockázatokkal kapcsolatban, mint a kontroll csoport. A főzési és konyhai gyakorlataikat viszont csak azok a résztvevők változtatták meg, akik részt vettek az online játékban.

A játék magyar nyelven is elérhető itt:

https://webgl.scienceathome.org/safeconsumeglobal/

Játékra fel!

Forrás:

https://safeconsume.eu/articles/playing-an-online-cooking-game-can-help-avoid-food-poisoning https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0956713522000184

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogadom Tovább