Nébihoktatás

Maradék nélkül Mátyásdombon

Mindig jó ’Maradék nélkül’ gondolkodni, nyáron-táborban is. Ezért nagyon örültünk az Enyingi Család – és Gyermekjóléti Központ felkérésének, hogy a program keretében előadást tartsunk a táborozó gyerekeknek július utolsó napján.

Ahogy mindig, az előadást most is a gyerekek saját tapasztalatai és ötletei tették teljessé. A foglalkozás során megbeszéltük, hogy milyen élelmiszerhulladékokat lehet megkülönböztetni, melyek az elkerülhető és nem elkerülhető élelmiszerhulladékok, milyen megdöbbentő számokról beszélünk a kidobott mennyiséget illetően és mik a megoldások?

Hiszen korosztálytól függetlenül tehetünk azért, hogy kevesebb élelmiszert pazaroljunk:

– ha nem szeretjük például a tökfőzeléket, akkor megpróbálhatunk egyezségre jutni a „főzelék nappal” kapcsolatban,

– csak annyit szedjünk a tányérunkra, amennyit biztosan megeszünk—inkább szedjünk többször kevesebbet!

Könnyebb úgy megítélni, hogy mennyi élelmiszert is dobunk ki valójában, ha számszerűsítjük. Évente fejenként közel 60 ezer forint összeget tudnánk megspórolni, ha jobban odafigyelnénk. Nem volt hiány az ötletekben, hogy ki-mire költené ezt az összeget: „horgászásra, játékokra” és persze „csajozásra” is.

Első lépésként jó ötlet lehet, ha elkezdjük figyelni és felírni a keletkező háztartási élelmiszerhulladékokat, hiszen megismerhetjük, hogy az otthonunkban mit dobunk ki a legtöbbször, ezáltal tudni fogjuk, mire ügyeljünk még jobban a későbbiekben.

Köszönjük a meghívást!

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogadom Tovább