Nébihoktatás

Az európai fiatalokat nem izgatja, ha ételmérgezést kapnak

Legalábbis ez derül ki a SafeConsume projekt felméréséből, amiben európai országok (Franciaország, Portugália, Egyesült Királyság, Magyarország) fiataljait kérdezték élelmiszerbiztonságról és arról, hogy mit gondolnak az élelmiszer-eredetű megbetegedésekről.

A beszélgetések alapján a kézmosás már mindenkinek jól megy és a diákok ismerik a személyes higiéniára vonatkozó szabályokat, azonban ez az élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos tudásukat még van hova fejleszteni. Nincsenek tisztában az élelmiszer-eredetű megbetegedések lehetséges okaival, kockázataival és következményeivel.

A felmérésből kiderült, hogy a diákok szerint az élelmiszer-eredetű megbetegedések nem elkerülhetők és leginkább úgy betegedhetnek meg, ha valahol az otthonukon kívül étkeznek.

Ilyen tévhitek, élelmiszerbiztonsági mítoszok újra gondolásában és jó gyakorlatok megszerzésében segíthetnek olyan innovatív eszközök, mint a projekt keretében fejlesztett főzős online játék is.

A játékban a fiatalok interaktív formában szerezhetnek hasznos ismereteket a megfelelő élelmiszer kezelés/ főzés és élelmiszerbiztonság témájában négy recept elkészítésén keresztül.

A játék magyar nyelven is elérhető:

https://webgl.scienceathome.org/safeconsumeglobal/

Forrás:

https://safeconsume.eu/articles/foodborne-illnesses-are-underestimated-by-young-people

https://safeconsume.eu/articles/what-are-the-experiences-and-attitudes-of-young-people-towards-foodborne-illness

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogadom Tovább