Nébihoktatás

Jöhet az élelmiszerbiztonság is

Ahogy ígértük, még egyszer ellátogattunk a Tiliana Hotelben táborozó V. kerületi tanulókhoz. Ez alkalommal nem a már jól begyakorolt élelmiszerpazarlásról beszélgettünk, hanem alapvető élelmiszerbiztonsági ismereteket adtunk át az érdeklődő diákoknak.

Az előadás bevezető részében megismerkedtünk az élelmiszer, valamint az élelmiszerlánc fogalmával, majd az első védelmi vonallal, vagyis az élelmiszerek csomagolásával. Megbeszéltük, hogy melyek azok a kötelezően feltüntetendő információk, amelyek segítségével könnyedén tájékozódhatunk az adott termékről. Igyekeztünk minden információt alaposan bemutatni, így választ kaphattak arra a gyerekek, hogy miért fontos kiemelni az allergéneket az összetevők között, vagy egyáltalán milyen sorrendben kerül fel a csomagolásra az összetevők listája.

Hosszabban beszélgettünk a lejárati idő fogalmáról, hiszen megkülönböztetünk fogyaszthatósági időt és minőségmegőrzési időt. Ezáltal azt is megismerhette a lelkes csapat, hogy a fogyaszthatósági idő lejárta után nem fogyasztható biztonsággal az adott élelmiszer, míg a minőségmegőrzési idő lejárta után még adhatunk esélyt az élelmiszereknek, amennyiben bontatlan, sérülésmentes csomagolásban, megfelelő körülmények között tároltuk azokat.

A későbbiekben képzeletben a konyhánkba utaztunk, hiszen a bevásárlás utáni teendőket (kézmosás, helyes pakolási sorrend vásárlás után), illetve a hűtőszekrény megfelelő hőmérséklet tartományát veséztük ki. És ha már a konyhában voltunk, bemutattunk olyan élelmiszerbiztonsági jótanácsokat, amelyek betartásával könnyedén elkerülhetők az élelmiszer-eredetű megbetegedések otthonunkban.

Köszönjük a meghívást!

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogadom Tovább