Nébihoktatás

Amikor a hasmenés vicces is lehet

Március 3-án egy egészségnap keretében három hatodik és egy nyolcadik osztályos csoportnak tartottunk interaktív órákat az élelmiszerbiztonságról a Kaposvári Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola, Gimnázium és Szakgimnáziumban.

Az alapoktól indultunk: mi a különbség étel és élelmiszer között, milyen állomásai vannak az élelmiszerláncnak? Hogyan kerül a kenyér az asztalra? A kérdések megválaszolásában a gyerekek is aktívan részt vettek, így következő lépésben különböző csomagolt élelmiszereken keresztül vizsgáltuk meg az élelmiszerbiztonság első védvonalát jelentő csomagolás fontosabb elemeit: mire kell figyelni, mi-mit jelent.

Megnéztük az összetevők listáját, valamint az allergének jelölését is. A tartós tej kapcsán pedig utána jártunk miért nincsen feltüntetve összetevő.

A következő fontos pontja az előadásnak a fogyaszthatósági és minőségmegőrzési idő közötti különbségének ismerete, valamint hogy milyen módon kell ezt alkalmazni a hétköznapokban, például egy lejárt fogyaszthatósági idejű joghurtnál. Megoszlottak a vélemények, volt, aki úgy gondolta, gond nélkül megenné, de aztán közösen arra jutottunk, hogy a gyorsan romló termékeknél – mint a joghurt – már élelmiszerbiztonsági kockázattal járhat, ha nem figyelünk a lejárati időre.

Mikor szóba kerültek a különböző élelmiszer eredetű megbetegedések és kellemetlen mellékhatásaik, mint hányás, hasmenés, volt nagy nevetés—és persze mindenkinek voltak már hasonló „kellemes” tapasztalatai, így mindenki egyetértett abban, hogy jobb tenni annak érdekében, hogy elkerüljük az ilyen eseteket.

Az alapok után áttértünk a vásárlás, előkészítés és főzés témakörre. Sok kis séf van a 11-13 évesek között, többen is kipróbálták már a főzést és segítenek a konyhában. Már mindenki jól tudja, hogy a mélyhűtést igénylő élelmiszereket pakoljuk el először és ne csodálkozzunk, ha a vásárolt krémtúró, amit egész délután magunkkal cipeltük nyáron a 30 fokban, hamarabb megromlik, mint kellene—a hűtési lánc megszakítása miatt.

Beszéltünk még a hőkezelés fontosságáról, a romlásnak indult élelmiszerek felismeréséről és a tisztaság és kézmosás fontosságáról. Jó volt látni a nap folyamán, hogy a kézmosás és gyümölcs fogyasztás mindenkinek jól megy.

Köszönjük a meghívást, és reméljük, hogy az átfogó előadás segít megerősíteni a már meglévő ismereteket a témában, az új dolgok pedig további kérdéseket ébresztenek.

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogadom Tovább