Legalábbis ez derül ki a SafeConsume projekt felméréséből, amiben európai országok (Franciaország, Portugália, Egyesült Királyság, Magyarország) fiataljait kérdezték élelmiszerbiztonságról és arról, hogy mit gondolnak az élelmiszer-eredetű megbetegedésekről.
A beszélgetések alapján a kézmosás már mindenkinek jól megy és a diákok ismerik a személyes higiéniára vonatkozó szabályokat, azonban ez az élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos tudásukat még van hova fejleszteni. Nincsenek tisztában az élelmiszer-eredetű megbetegedések lehetséges okaival, kockázataival és következményeivel.
A felmérésből kiderült, hogy a diákok szerint az élelmiszer-eredetű megbetegedések nem elkerülhetők és leginkább úgy betegedhetnek meg, ha valahol az otthonukon kívül étkeznek.
Ilyen tévhitek, élelmiszerbiztonsági mítoszok újra gondolásában és jó gyakorlatok megszerzésében segíthetnek olyan innovatív eszközök, mint a projekt keretében fejlesztett főzős online játék is.
A játékban a fiatalok interaktív formában szerezhetnek hasznos ismereteket a megfelelő élelmiszer kezelés/ főzés és élelmiszerbiztonság témájában négy recept elkészítésén keresztül.
A játék magyar nyelven is elérhető:
https://webgl.scienceathome.org/safeconsumeglobal/
Forrás:
https://safeconsume.eu/articles/foodborne-illnesses-are-underestimated-by-young-people