Nébihoktatás

Tavaszi újdonságok, online előadások

A már több mint egy éve tartó vírushelyzetnek köszönhetően sokan kényszerültünk az online térbe, nélkülözve ezzel azokat a tanórákat, amelyeket a pandémia előtt személyesen tarthattunk meg. Az eddigi kiadványainkat ezért igyekeztünk oly módon átalakítani, hogy azok az internet világban is megállhassák a helyüket. Ennek megfelelően több korosztály számára is elkészítettünk olyan ismeretterjesztő anyagokat, amelyek megoldást jelenthetnek pedagógusoknak, szülőknek egyaránt, ha egy kis időre szeretnék lefoglalni gyerkőceiket. Mutatjuk melyek is ezek.

A legkisebbeket célzó online óránk a Tiszta kézzel címet viseli. A foglalkozás során a gyerekek könnyedén elsajátíthatják az alapos kézmosás lépéseit, illetve megismerkedhetnek az alapvető, korosztályuknak megfelelő tudással az élelmiszerbiztonság területén. A játékos videóba bekapcsolódó gyerekek nem csak végignézhetik a bemutató órát, hanem egy kis szülői segítséggel interaktívan részt is vehetnek benne. Az online foglalkozás egy rövid kiadványunkra épül, amely szintén elérhető honlapunkon a pedagógusoknak szóló kiadványunk mellett.

Az iskolásokat több korcsoportra osztottuk, így a számukra megfelelő nehézségű anyaggal ismerkedhetnek meg. Az alsó tagozatosok részére a Mese habbal, szülinappal című, élelmiszerbiztonságról szóló mesekönyvünk érhető el. A szórakoztató történet élelmiszerbiztonsági ismereteket ad át a gyerekeknek, színes illusztrációkkal tűzdelve. A kisebbeknek a történet online, hangos könyv formában is elérhető, majd az elsajátított tudás felméréséhez egy foglalkoztató kiskönyvet is közzétettünk, amely segítségével kisiskolások játszva mélyíthetik el a megszerzett tudást. A kicsit nagyobbaknak az idén bemutatott prezentációnkat javasoljuk, amely a mesekönyvben elrejtett legfontosabb szakmai tartalmakhoz illeszkedik. Az előadást pedagógusok segítségével iskolai óra keretében, de akár önállóan, otthonról is fel tudják dolgozni a gyermekek, hiszen a prezentációt videó formában is megtalálhatják az oldalunkon. A prezentáció végére néhány kvíz kérdést is csempésztünk, amellyel a nagyobbak is lemérhetik a megszerzett tudásukat. Bízunk benne, hogy a pedagógusok és szülők részéről is könnyebbséget jelent ebben a formában az előadás feldolgozása.

Azért, hogy a felsős korosztály se maradjon online elérhető óra nélkül, honlapunkon megtalálható számukra az élelmiszerpazarlást feldolgozó online foglalkozásunk is. A Maradék nélkül névre hallgató programunk oktatási anyagai között kapott helyett egy ismeretterjesztő kiadvány, egy munkafüzet, előadások és animációs kisfilmek, amelyek mind elérhetők a http://nebihoktatas.hu/elelmiszerpazarlas/, valamint a http://maradeknelkul.hu/ oldalakon.

Mivel az elmúlt időszakban sajnos nem volt lehetőségünk személyesen találkozni a gyerekekkel, átköltöztettük a bemutató óráinkat az internetre. Az érdeklődő pedagógusok az oktatas@nebih.gov.hu email címen jelezhetik, amennyiben igényt tartanak a Nébih munkatársai által megtartott órákra élelmiszerbiztonsági és élelmiszerpazarlás témakörében. A közelgő Fenntarthatósági Témahét nagyszerű lehetőséget biztosít arra, hogy a gyerekek megismerkedjenek az oktatási csomagjainkkal, így minden pedagógust biztatunk, hogy éljenek az online tanóra lehetőségével.

A legújabb anyagainkat a következő időszakban részletesen is bemutatjuk, így érdemes híreinket folyamatosan nyomon követni.

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogadom Tovább