Nébihoktatás

Petőfi kedvence és az élelmiszerbiztonság? Éljen, a túrós csusza!

„Szeretőmet, a franciákat, a túrós tésztát, és a rónaságot fülem hallatára ne gyalázza senki.” – írta Petőfi Sándor egyik Arany Jánoshoz írt levelében. Nemzeti ünnepünk alkalmából Petőfi nagy kedvencéhez, a túrós csuszához kapcsolódóan gyűjtöttünk össze néhány élelmiszerbiztonsági tanácsot.

Sok tejföllel és túróval az igazi!

A klasszikus túrós csusza legfontosabb összetevői a jó minőségű túró és tejföl.

A túró és a (tejföl alapanyagául szolgáló) tejszín gyártási folyamata hasonló: a tejet hőkezelik, beállítják a zsírtartalmát, majd beoltják, alvasztják és érlelik.

Élelmiszerbiztonsági szempontból a túró és tejföl gyorsan romló élelmiszerek, így a csomagolásukon a gyártók fogyaszthatósági időt tüntetnek fel.

Ez a dátum azt az időpontot jelöli, ameddig az élelmiszer még biztonsággal elfogyasztható. A feltüntetett fogyaszthatósági dátum után már nem szabad elfogyasztani az élelmiszert, mivel az megbetegedést okozhat. A lejárt túró vagy tejföl elfogyasztásával ne kockáztassunk és ne használjuk fel még akkor sem, ha nem tapasztalunk érzékszervi elváltozást. Tároljuk megfelelő hőmérsékleten (5°C alatt), és felbontás után 1-2 napon belül fogyasszuk el. Figyeljünk arra, hogy csak tiszta evőeszközzel nyúljunk a dobozba, ezzel elkerülhetjük, hogy káros mikroorganizmusok kerüljenek a bontott termékbe.

Szabógallér vagy kockatészta?

Bár az olaszok híresek arról, hogy rengeteg különböző formájú, friss és száraztésztát készítenek, itthon is számos fajtával büszkélkedhetünk. Derelye, galuska vagy csigatészta, de ilyen gyúrt tészta a „szabógallér” is, amit hagyományosan a túrós csuszához készítenek.

A száraztészták minőségmegőrzési idővel rendelkeznek, amely lejárta után az élelmiszer már veszíthet a minőségéből, de elfogyasztása általában nem jár élelmiszerbiztonsági kockázattal. A bontatlan csomagolású, megfelelő körülmények között tárolt száraztészták a minőségmegőrzési idő lejáratát követően akár még 9 hónapig felhasználhatók lehetnek.

Ha az élelmiszerbiztonság mellett fontos Neked a minőség is, válaszd a Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjeggyel ellátott termékeket. A védjegyes termékek között a túrós csusza számos hozzávalóját megtalálod a boltok polcain.

Az elmaradhatatlan szalonna?

A hagyományos túrós csusza tetejéről nem hiányozhat a ropogós szalonna, a porcukor vagy a kapor… Ahány ház, annyi szokás.

Ha úgy döntünk, hogy szalonnával koronázzuk meg az ételünket, figyeljünk arra, hogy megfelelően hőkezeljük, ugyanis a túlzott pirítás során rákkeltő vegyületek (például policiklikus aromás szénhidrogének (PAH-ok), akrilamid) keletkezhetnek. A szalonna hajlamos az avasodásra, ezért érdemes sötét, hűvös helye tárolni vagy zárt csomagolásban, hűtőszekrényben. A minőségmegőrzési idő lejártát követően az ideális körülmények között tárolt, megfelelő érzékszervi tulajdonságokkal rendelkező szalonna akár további 3 hónapig is fogyasztható lehet.

Ünnepeljük Petőfi kedvencével az idei március 15-ét! Jó étvágyat kívánunk!

Képek forrása: Canva

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogadom Tovább