Miért fontos az élelmiszerbiztonság grillezéskor (is)?
A meleg nyári napokon sokan szívesen szerveznek kerti partikat, családi és baráti összejöveteleket, amelyekhez gyakran közös főzés, sütögetés és grillezés is társul. A grillezésről legtöbbünknek a frissen sült húsok, friss kevert saláták és ropogós krumpli, könnyű borok jutnak az eszébe – hiszen ezek a klasszikus elemei egy hangulatos kerti grillpartinak.
Grillezés alkalmával különösen fontos odafigyelni az élelmiszerbiztonságra, mert:
· A grillezésnél a hőkezelés során a hőmérséklet nagyon gyorsan és magasra emelkedik, de az étel nem mindig sül át egyenletesen. Ezért előfordulhat, hogy az étel külső része jól átsül, de a belseje még nyers és nem éri el a megfelelő hőmérsékletet (75°C) ami megkönnyíti a baktériumok túlélését (pl. Salmonella vagy E. coli).
· A nyári melegben, nem megfelelő tárolás esetén az ételek sokáig maradhatnak az úgynevezett „veszélyzónában” (5-60°C). A legtöbb élelmiszer-eredetű megbetegedést okozó baktérium, például a Salmonella, E.coli különösen gyorsan szaporodnak ebben a hőmérséklet-tartományban.
· Ha nem vagyunk körültekintőek a grillezéshez használt eszközök tekintetében, akkor a nyers- és főtt ételek könnyen érintkezhetnek és kereszt-szennyeződhetnek.
· A magas hőmérsékleten történő sütés során káros anyagok keletkezhetnek, például nitrózaminok vagy akrilamid. A grillezésnél ezért fontos odafigyelni arra is, hogy a hőmérsékletet és a sütési időt szabályozzuk, és ne égessük meg az ételeket, ezzel elkerülve a káros anyagok képződését.
A nyers húsokban természetes módon előfordulhatnak baktériumok, hiszen ezek nem steril termékek. A hús feldolgozása és tárolása során patogén baktériumok is kerülhetnek a hústermékbe, ezért kiemelten fontos a megfelelő hőkezelés.
Nagyobb felelősség, nagyobb tudás
Ezt azért is fontos észben tartani, mert másokra főzni még nagyobb felelősség. Egy esetleges ételmérgezés mások egészségét is veszélyezteti, és komoly kellemetlenségeket vagy akár súlyos betegséget okozhat. A gyermekek, idősek, várandós nők és a legyengült immunrendszerű személyek különösen veszélyeztetettek a mikrobiológiai szennyeződésekkel szemben.
Na, akkor inkább nem grillezek…
Elsőre talán túl komolynak hangzik mindez, de nincs ok az aggodalomra! A Nébih Oktatási Program csapata most induló cikksorozatában négy héten keresztül járja körbe a grillezéshez kapcsolódó legfontosabb élelmiszerbiztonsági tudnivalókat az előkészületektől a maradékok elcsomagolásáig.
Grillezésre felkészülni!